Всички книги

Огнената бездна

Огнената бездна
Огнената бездна

Ирина Туиди (1907-1999), родена в Русия, получава образованието си във Виена и Париж, а след Втората световна война се установява в Англия. В края на петдесетте години на ХХ век духовните й търсения я отвеждат в Индия, където от 1961 до 1966 година преминава обучение при учител от школата на Златните суфи, когото нарича „Бхай Сахиб”. Първата жена от Стария свят, приета в тази школа и подготвена да продължи традицията й на Запад.

Пуст Облак

Пуст Облак
Пуст Облак

Автобиографията на китайския Чан-майстор

Сю Юн

Сю Юн е бил познат и почитан във всеки китайски будистки храм и във всеки дом дълго преди смъртта си през 1959 г. Стотици, а понякога и хиляди негови ученици се стичали да слушат наставленията и да приемат предписанията му. И в днешно време не само в Китай, но и в други страни по света той е смятан за един от най-дейните и значими представители на школата Чан (Дзен в японски контекст).

Срещнеш ли Буда, убий го!

Срещнеш ли Буда, убий го!
Срещнеш ли Буда, убий го!

Едно себеизпитание

Безстрашен пътешественик и безстрашен писател с неподражаем стил, Андреас Алтман не се е побоял и в избора си на провокативно заглавие. „То няма нищо общо с насилие, с каквато и да било болка. Макар болка от раздяла все пак да има”, предупреждава той още в началото на тази своя безкомпромисна и забавна, иронична и автоиронична книга.

 

Светът от вчера

Светът от вчера (1942) е последната творба, която Стефан Цвайг (1881-1942) държи в ръце преди самоубийството си в Петрополис, недалеч от Рио де Жанейро. Това е мемоарът на живота му. Той събира половинвековната история на автора и на половин Европа, превръщайки се в културна карта на епохата между XIX и XX век. Първо на Европа: през витрината от столици – Виена, Париж, Берлин, Лондон, постепенно разширена до световна – чрез пътешествията на космополита Цвайг до Индия, Русия и двете Америки. На длан е цялата Belle Époque – с техническите чудеса, нравите, модата и артистичните й идоли – от Рилке, Херцл и Ромен Ролан до Рихард Щраус, Фройд и Горки.

Но също, толкова отблизо, и с политическите трусове, с военните погроми и падението на света през двете Световни войни. Пред нас е и самият Цвайг – с всяка стъпка в писателската му кариера, с гражданските му позиции, илюзиите и вълненията, куриозите и страховете на живота му.В тази изповед-сбогуване писателят изгнаник Цвайг отпечатва блясъка и трагиката на епохата. Както и своя портрет – на заклет поклонник на културата и хуманист с идеал за свят без граници.

Цял един живот

Роберт Зееталер е третият немскоезичен писател след Гюнтер Грас и Петер Щам, номиниран с романа си Цял един живот за една от най-престижните Международни литературни награди Ман Букър.

Въздействаща сила на тази малка по обем книга потвърждава, че добрата литературата не се създава непременно върху изключителен материал. Пред нас е целият обикновен живот на обикновения романов герой Андреас Егер, който с естествен стоицизъм приема всички изпитания и превратности на съдбата. Везната между баналното, понякога крайно в жестокостта си, и възвишеното се залюлява в редки моменти, но именно те правят от него човека, който е.

 

Разказът е изграден върху няколко времеви линии, които накрая се събират в завършен житейски кръг и прегледна събитийна мозайка. Плавните, почти незабележими преходи наред със спокойния ритъм, пълното отсъствие на патетика и поетичната простота на езика са като филтър от нежна светлина, смекчаваща суровостта на преживяното от героя на романа. 

Канелените магазини

Канелените магазини
Канелените магазини

„В „Канелените магазини“ разказвачът е един, но като че ли погледът и наративът произтичат отвсякъде – от бащата, от кучето, от гората, от времето. Чрез тези разказвателни кръстосвания Шулц доближава далечното, отдалечава близкото, заличава перспективата и по този начин постига (или поне опитва) демиургично всеприсъствие.

Особено детайлен и буен е той в описанията, обикновено въвеждащи, на природни сцени. Фетишизмът към женски крака от рисунките тук е насочен към околната среда. Резултатът са зрелищни шествия на чудати образи, странни думи и диви метафори, в които на всяка крачка изникват изненадващи сравнения, олицетворения, паралелизми. Природата бива очовечена (например една градина е „настръхнала“, „наежена“, „окелявяла“, има плещи, изпада в лудост), а човек бива оприроден (например една ръчичка е „току-що напъпила“). Този анимизъм отново води към прастарата идея за света като едно цяло тяло, огромно тяло, което диша, гледа и чувства, неразбираемо тяло, което разказвачът се опитва да постави, вместо себе си, в центъра на писането.“

Стефан Русинов

Санаториум Клепсидра

Санаториум Клепсидра
Санаториум Клепсидра

В първия разказ от „Санаториум „Клепсидра“ Бруно Шулц се връща към спомена за онази най-древна, вълшебна, изгубена книга от зората на детството. Светът растеше в нейните страници; разлистваха се хоризонти; далечината оживяваше между прехласнатите ни ръце. Свещена книга на отишлите си детски дни, енциклопедия на всевъзможното, която е не написана веднъж завинаги, а магически се пише пред четящото я око, всеки път по-нова, богата, изумителна. Мастилото ѝ мирише на далечни страни, буквите ѝ – ято пъстри птици – пърхат прелестно с криле, летят към нови континенти на възторга. Laterna magica на чудеса и тайни – ослушани в музиката на шумолящите ѝ картинки, не забелязвахме, че детството ни се изплъзва, че светът се смалява, докато растем.

Пропуснатата жена

Пропуснатата жена
Пропуснатата жена

Шарл Ламбер, трийсет и пет годишен, живее в най-хубавата ферма в белгийското село Сарто със своите възрастни лели. Когато двете стари моми умират, Шарл остава сам и решава да се ожени. Тогава моли писаря на тамошния нотариус да съчини от негово име обява за местния вестник, с която оповестява своето намерение. Тя остава без отговор. Но ето че един ден Шарл открива жената на живота си в каталога „Щастие от островите“ със снимки на „красиви туземки, търсещи брак“...

 

Автобиография на един труп

Автобиография на един труп
Автобиография на един труп

Сигизмунд Кржижановски (1887-1950). Роден в Киев, пътешествал в предвоенна Европа, владял свободно половин дузина езици, живял в миниатюрна стаичка на „Арбат“, сценарист на филми, редактор на Голяма съветска енциклопедия (Большая советская энциклопедия) и на какво ли още не. Случайното откриване на архива му превръща Кржижановски в истинска литературна сензация от Москва до Ню Йорк. Завръщането му е рядък пример за съществуването на литературна справедливост. Побратим на Бартълби и първи братовчед на Кафка по Мюнхаузенова линия, този космополит стои редом до крехки гиганти като Песоа, Валзер и Чапек – техен съвременник – тогава и сега, със спокойната метафизична усмивка на Чешърския котарак, наблюдаващ от миниатюрната си мансарда кипящия живот на следреволюционна Москва. В генеалогията на фантастичния разказ Кржижановски е липсващото звено във веригата, започваща от По, Гогол и Андерсен, минаваща през Хотърн и стигаща до Борхес. Кржижановски е истински литературен гросмайстор, а „Автобиография на един труп“ съдържа някои от най-добрите му партии.

Ръкописите наистина не горят.

Момчил Миланов

Итанесиес

Итанесиес
Итанесиес

Сигизмунд Кржижановски (1887-1950), роден в Украина рускоезичен писател от полски произход. Детството и младостта му преминават в Киев, където завършва право в Киевския университет и наред с това изучава философия, психология, история на науката, литературата, музиката, театъра, чужди езици. През 1922 година се преселва в Москва и повече не я напуска. От огромното му по обем творчество приживе виждат бял свят едва няколко новели, няколко очерка, една повест, петнайсетина статии. „Незабелязан гений, равняващ се по талант на Едгар По и Александър Грин”, ще отбележи в работния си бележник поетът Георгий Шенгели. Двайсетина години по-късно тази следа ще отведе до съхранения по волята на съдбата архив на Кржижановски. Първата книга с негова проза излиза четири десетилетия след смъртта му.

Вечер при Клер

Вечер при Клер - Гайто Газданов
Вечер при Клер - Гайто Газданов

„Във „Вечер при Клер” липсват обичайните белези на занимателното четиво и въпреки това цялата книга се чете на един дъх... Това се обяснява не само с факта, че Газданов е прекрасен и увлекателен разказвач... В романа си той е постигнал висока степен на емоционално напрежение, на което най-вече се дължи неговата прелест...”

„Газданов притежава необикновени литературни и изобразителни способности, той е един от най-ярките писатели, израстнали от емиграцията”.

Марк Слоним

 

„Вечер при Клер” се движи наистина деликатно между руския автопсихологически роман и западния роман на потока на съзнанието.”

Игор Сухих

 

Пътища в нощта

Пътища в нощта
Пътища в нощта

Гайто Газданов (1903—1971) напуска Русия с първата емигрантска вълна, предизвикана от Октомврийската революция и Гражданската война. След няколкогодишно странстване, свързващо го за кратко и с България, той се установява във Франция, където още с първите си разкази и романи се утвърждава като ярък и самобитен писател. Оценена високо в своето време, прозата на Газданове е преоткрита в края на ХХ век и донася на своя автор макар закъсняла, но напълно заслужена слава, като му отрежда място сред най-значимите представители на руската литература.

Призракът на Александър Волф

Гайто Газданов (1903-1971), едно от най-ярките имена на руската емигрантска литература, започва творческия си път във Франция, но до края на живота си пише на руски език и се смята за руски писател. Поетът символист Вячеслав Иванов определя неговия уникален стил като магически реализъм.

„Кой би предположил, че руската литература, претърсена без остатък през последните десетилетия, е крила още една искряща скъпоценност като този роман?” 

Бригите ван Кан, Германско радио

На склона

На склона
На склона

Да живееш на склона може да е рисковано. Нещата могат лесно да тръгнат надолу. До това заключение стига адвокатът по бракоразводни дела Томас Кларин, чиито почивни дни по Петдесетница поемат в напълно неочаквана посока. От една вероятно неслучайна среща на двама непознати се разгръща парабола за живота, любовта, верността, както и интригуваща криминалистична авантюра, чиято динамика приковава вниманието на читателя от първата до последната страница.

Цюндел си отива

Цюндел си отива
Цюндел си отива

Трябва да тръгвам, зачеркнете ме от всякакви списъци и картотеки.
Пустиня или джунгла, или море, или небе.

 

Още с първия си роман „Цюндел си отива“, оценен от критика и читатели като „вертикално излитане” и „една от най-големите малки книги на съвременната художествена литература“, Маркус Вернер се нарежда сред най-значимите швейцарски писатели на ХХ век.

 

Хамалинът Самуел

Хамалинът Самуел
Хамалинът Самуел

Исак Самоковлия е сред малцината босненски евреи, преживели холокоста, а разказите му са най-хубавият, най-точният и най-трайният художествен документ за техния живот и ни разкриват един чист, почтен, добродетелен свят, в който човешкото достойнство, солидарността – качества, присъщи на сефардската общност, надделяват над нейните страсти и драми, колкото и бурни да са те, и придават един по-благороден, по-хармоничен нюанс на балканското ни битие и житие.

Настоящото издание е сборник с най-добрите разкази на писателя, кратък представителен избор от неговото творчество.

 

Мистър Бог, тук е Ана

Мистър Бог, тук е Ана
Мистър Бог, тук е Ана

Единственото нещо, известно за Фин, автора на «Мистър Бог, тук е Ана», е, че е написал и «Ана и Черния рицар», а освен това е съставил «Книгата на Ана», придружавайки я с коментари. А единственото нещо, което би могло да се каже за тази трилогия, е, че е уникална и няма аналог в световната литература.

 

Ана и Черния рицар

Ана и Черния Рицар
Ана и Черния Рицар

След публикуването на книгата «Мистър Бог, тук е Ана» разказът за малката Ана с неговите неподвластни на времето истини заживява в умовете и сърцата на милиони читатели по света. Авторът Фин е залят от молби да се върне към спомените си за нея. Минават малко повече от десет години преди появата на «Книгата на Ана» и още толкова преди появата на «Ана и Черния рицар».

 

И.М.

И.М.
И.М.

И. М. – зад тези две начални букви се крие не само име, името на Исха Майер, известен радио- и телевизионен водещ и колумнист, те обозначават бележките в белите полета на един вдъхновен любовен съюз (In Margine) и една съкрушителна раздяла (In Memoriam).

Падналият ангел

Падналият ангел
Падналият ангел

„По това се познава перото на майстора и така литературата разкрива демоничната си същност. Тя лъже и мами, разкрасява и си измисля и пак при цялата си лъжовност превъзхожда реалността по истинно съдържание.” Тази писателска максима, вложена в думите на един от персонажите на романа „Падналият ангел”, в пълна степен се потвърждава от виртуозността, с която Кони Палмен преплита действителност и фикция и извлича значения и същности със средствата на привидното.

Ти не си като другите майки

Ти не си като другите майки
Ти не си като другите майки

Родена в коледната нощ на 1927 г. от любовта на Елзе Киршнер – дъщеря на заможно семейство берлински евреи, и Ерих Шробсдорф - син на още по-заможно пруско благородническо семейство, малката Ангелика изживява безметежно детските си години в родината си, а юношеските – изпълнени с драматизъм и лишения – в България. В същото време именно тук, в страната, превърнала се в нейна втора родина, тя за пръв път се изпълва с доверие към хората, спечелили я със своята сърдечност, великодушие и готовност да се притекат на помощ, и подир години многократно и в различни интервюта и срещи с читатели ще споделя, че именно България я е научила какво е да си човек. Заедно с майка си Елзе и сестра си Бетина Ангелика Шробсдорф прекарва у нас в емиграция осем години.

История на един германец

История на един германец
История на един германец

Книгата отговаря, и то под формата на свидетелско показание, на въпроса: “Как можа да се стигне дотук?” - въпрос, който следвоенното поколение винаги е задавало на предвоенното и на който най-често е било отвръщано с: “Ние нищо не знаехме”. Тя разкрива “как пречупеният кръст бе отпечатан върху германския народ като върху някакво безформено, податливо, кашаво тесто”. Авторът настоява, че за да се разбере това, трябва да се четат биографии, но не тези на държавниците, а на неизвестните, обикновените хора.

Пътуването на Кокошкин

Пътуването на Кокошкин
Пътуването на Кокошкин

В този неголям по обем роман присъства с най-драматичните си събития цял един век човешка история, въплътена в житейската история на основния персонаж Фьодор Кокошкин. Действителни факти и фикция в няколко хронологически непоследователно разположени времеви линии, с чието наслагване накрая се проявява и по-голямата картина: пътуването на вече възрастния Кокошкин през 2005 г. от Европа за САЩ на презокеанския кораб „Куин Мери 2” след краткото му завръщане по местата на детството и младостта му, бягството на 11-годишното момче и майка му от Петербург през 1918 г.

Човекът с 1000 лица

Човекът с 1000 лица
Човекът с 1000 лица

Автобиография на един обществен враг

Как малкото момче, покъртено от това, че неволно е причинило смъртта на едно птиче, след години се превръща в хладнокръвен убиец, който невъзмутимо и с чар води полицията за носа, бяга от най-строго охраняваните затвори на Канада и родната си Франция и накрая бива обявен за обществен враг №1 в тези две държави?

Специален агент

Специален агент
Специален агент

След двадесет години на предната линия във ФБР специален агент Кендис ДеЛонг разказва най-интересните и заплетени случаи в своята впечатляваща кариера. Специализирала при легендарните профайлъри Джон Дъглас и Рой Хейзълууд, по-късно и тя самата става главен профайлър в световноизвестното Звено за изучаване на поведението в Куонтико.

 

Бъдещето между нас

Бъдещето между нас
Бъдещето между нас

Вярвам на поети,
които "благодарят на думите"
и ги обичат.

Федя Филкова

Репетиране на своята смърт

Репетиране на своята смърт
Репетиране на своята смърт

В „Репетиране на своята смърт“ проличава умението на авторката да помирява по неподражаем начин личното си преживяване на света с Историята.

 

Когато земята и морето са си говорили високо през юли, нашите гласове – балтийски, германски, идиш, шведски, славянски – са си предоставяли равни права: всички сме дошли от другаде. На брега, където да си ловим прехраната и да сеем слънца.“

Преходности

Преходности
Преходности

Елизабет Борхерс става известна още с първата си публикация във Франкфуртер алгемайне цайтунг през 1960 г., когато стихотворението й “лю-лю дъжд вали и сън” предизвиква полемика в диапазона от “осанна” до “разпни го”.Тя се нарежда сред най-силните поети на Германия от двадесетото столетие. Носител е на множество литературни отличия, между които Наградата за изкуство на германската индустрия за стохосбирката “Масата, на която седим” (1967), литературната награда на името на Фридрих Хьолдерлин (1986) и мн. др.

Зимна музика

Зимна музика
Зимна музика

Поетичният сборник с избрано на Сара Кирш “Зимна музика” включва деветдесет от най-добрите й творби в превод на Даря Хараланова и Бояна Петкова. Далеч преди да навърши 70 през 2005 г. Сара Кирш е наричана “жив класик", “най-добрата сред съвременните немскоезични поети”. Днес тя има над тридесет книги проза и поезия и е носител на най-престижните литературни награди в Германия и Австрия.

 

Жената, която продаде мъжа си на битака, или как станах разказвач

Жената, която продаде мъжа си на битака, или как станах разказвач
Жената, която продаде мъжа си на битака, или как станах разказвач

В книгата си „Жената, която продаде мъжа си на битака“ Рафик Шами отвежда читателя в Дамаск на своето детство и юношество, в християнския квартал на града. Чрез забавни истории и поетични екскурси той разказва как хората, културата, традициите на неговата родина са пробудили собствения му талант и са го направили разказвач. Спомените му оживяват в безброй картини и звуци, с тихия глас на детството му, който го връща в отминали времена и изгубени райски места. Автобиографичното в тази книга би могло да се разглежда като основа на килим, в който писателят вплита орнаментите на своя опит, както и размислите си за значението на приказката, за устното разказваческо изкуство, за днешното редуциране на езика, възпрепятстващо пълноценното общуване между хората и способността им да слушат, да се удивляват, да се радват.

Прочети още: Жената, която продаде мъжа си на битака, или как станах разказвач (фрагменти)

Седем истории за един мъдър гарван

Седем истории за един мъдър гарван
Седем истории за един мъдър гарван

Лудвиг Бехщайн е най-значимият популяризатор на германската народна приказка през деветнадесетото столетие. Той пресъздава събираните от него по всички краища на родината му приказни сюжети на изключително поетичен  език, което ги превръща във висши образци на жанра. Белязани от специфичния му творчески натюрел, в своето време те са много по-широко известни дори от тези на неговите съвременници братя Грим.

Катедралата на краля

Катедралата на краля
Катедралата на краля

Лудвиг Бехщайн е най-значимият популяризатор на германската народна приказка през деветнадесетото столетие. Той пресъздава събираните от него по всички краища на родината му приказни сюжети на изключително поетичен  език, което ги превръща във висши образци на жанра.

 

 

 

Невидимото царство

Невидимото царство
Невидимото царство

Имало едно време – такова е началото на почти всички приказки. Но някои започват по друг начин, защото техните герои живеят и до днес. До местата, където бихме могли да срещнем тези герои, няма как да се стигне нито с влак, нито със самолет - те са навсякъде и никъде. А искаме ли все пак да попаднем там, трябва само хубавичко да си отваряме очите и ушите.

 

 

 

Децата на новото хилядолетие

Децата на новото хилядолетие
Децата на новото хилядолетие

Феноменът индиго

 

Те са по-развити от повечето от нас. Знаят какво е любов и се уповават на интелигентността на сърцата си. Притежават силно развита интуиция и умеят да се свързват с вътрешното си знание. Наричат ги “индигови” по цвета на чакрата, позната като “трето око”. Наричат ги “нови”, защото са мостът към новия вид човек, който ще живее със съзнанието за духовната си същност.

 

Децата на новото хилядолетие

Децата на новото хилядолетие / книга втора
Децата на новото хилядолетие / книга втора

Малка енциклопедия за леко и пълноценно общуване с децата-индиго

 

Индигови хора са се раждали по всяко време, но броят им е бил толкова малък, че тяхната уникалност е останала незабелязана. След 1992 г. обаче те идват на Земята на по-големи групи. Това не означава, че ако сте на 50 или 24 г., не сте индиго. А Вашето дете носи ли характеристиката на индиговия цвят? Притежава ли то необикновени психологически качества и държи ли се по начин, който е бил немислим за Вас на съответната възраст? Забелязали ли сте, че то е изключително чистосърдечно, независимо, непоколебимо? Че не желае да бъде «напъхвано» в никакви калъпи и схеми? Че не можете да му вмените нещо във вина, нито пък – да го накажете? Че не позволява да бъде третирано несправедливо, да преглъща унижения, да се подчинява?

Тайният духовен свят на децата

Тайният духовен свят на децата
Тайният духовен свят на децата

Книгата на Тобин Харт представлява уникално изследване, което променя обичайните ни представи за детските преживявания. Тя – по собствените му думи – “се поднася като молитва” в името на едно ново разбиране за духовния живот на децата. Благодарение на своята непредубеденост и отвореност за фините нива на реалността, те често виждат неща, които остават скрити за нас, но издават връзката им с дълбоките течения на Духа.

 

Кристалните деца

Кристалните деца
Кристалните деца

Какво трябва да знаем и как да се грижим за най-новото поколение

 

Може би сте забелязали, че това е нова порода човеци, интензивно населяваща планетата ни напоследък. Те са магнетични, очарователни, обичливи, чувствителни, добросърдечни, всепрощаващи както нито едно поколение досега.
Вероятно си имаме работа с “хибриден вид ангели”, въплътени в телата на красиви момиченца и момченца. Но едно нещо е сигурно: те са тук, за да ни учат и да ни спасят... от самите нас.

Отвъд децата индиго

Отвъд децата индиго
Отвъд децата индиго

Новите деца на прага на петия свят

 

„Ще се родят много деца, които ще разбират от електроника и ядрена енергетика също толкова добре, колкото и от други форми на енергия. От тях ще израснат учени и инженери на една нова епоха, разполагаща със силата да унищожи цивилизацията, ако не се научим да живеем съобразно духовните закони.”

Едгар Кейси

Размърдай си мозъка

Размърдай си мозъка
Размърдай си мозъка

Седем физически упражнения за умни деца

 

Ние обичаме децата си и държим те да бъдат нещо специално. Но ако това “специално нещо” не отговаря на нашите представи, се чувстваме разочаровани. Не един музикант, поет или художник остават нереализирани, защото поради нашето незнание никога не биват истински поощрени да се развиват. Ако искаме да се научим да свирим на един инструмент, не е ли от значение първо да го настроим? Ние обаче започваме веднага да свирим и се учудваме на фалшивите звуци. А без настройка всяко заучаване и зазубряне остава откъслечно, като към него се прибавя и страданието от неуспехите.

Седемте степени на увереност, от които се нуждаят децата

Седемте степени на увереност, от които се нуждаят децата
Седемте степени на увереност, от които се нуждаят децата

Най-новите открития на еволюционната педагогика®

 

Да станеш човек означава да се изправяш бавно.
Да живееш означава да се раждаш бавно.
Би било прекалено лесно, ако всичко се получаваше отведнъж.
Като се опират на науката за мозъка и на теорията за еволюцията от перспективата както на биологията, така и на културологията, авторите на метода „еволюционна педагогика” предлагат изпитана и утвърдена в практиката им на учебни консултанти стратегия за отстраняване на поведенчески блокажи и дефицити и за овладяване степените на увереност, необходими за ползотворно учене и пълноценни човешки взаимоотношения.

Съкровищата в нашите деца

В търсене на изгубеното от самите нас

 

Децата са много по-любопитни и по-възприемчиви от нас, много по-отворени и непреднамерени. По-доверчиви, по-истински, изпълнени с автентична сила. Докато са малки, те врят и кипят от творческа енергия и желание да учат.
Но с годините „попиват” страховете и предразсъдъците на възрастните от своето обкръжение и се адаптират към мисленето, представите и поведението им. По-късно започват да се влияят от връстниците си, от компанията, към която принадлежат или се стремят да принадлежат. И често става така, че се превръщат в закърняла версия на онова, което биха могли да бъдат.

Малкият тиранин

Малкият тиранин
Малкият тиранин

Опората, от която се нуждаят децата

 

Детската психоложка Иржина Прекоп разглежда възможните смущения в развитието на малкото дете, като отделя специално внимание на феномена “властолюбие” и неговите проявни форми. Тя разкрива причините, критичните периоди и семейните обстоятелства, в които властолюбието би могло да възникне и да се превърне в болестна зависимост. Настоящото допълнено издание предлага разширен кръг от начини и терапевтични подходи за преодоляването на това страдание, което повлиява негативно разгръщането на цялостната личност.

Аз вече не съм онази, за която ти се ожени

Аз вече не съм онази, за която ти се ожени
Аз вече не съм онази, за която ти се ожени

Чувството за самота в брака, от който се очаква да бъде общност, може да помрачи целия живот. Как и защо настъпва промяната у жените, омъжили се с традиционна представа за ролите и с течение на времето претърпели развитие; какво произтича от нея, какво се случва с партньорството?
Отговор на тези и много други въпроси предлага именитата швейцарска психотерапевтка, чието послание е както за жените, така и за мъжете. За вече намерилите и за още търсещите.

Как да простим, като не знаем как

Как да простим, като не знаем как
Как да простим, като не знаем как

Мъдреците през всички векове утвърждават, че най-дългото пътуване на човека е онова, което отвежда от главата до сърцето. Преди то да се е състояло, в живота ни не може да има развитие.
Прошката е най-действеният начин да си спестим излишното лутане. Тя произтича от самоуважението, но и поражда самоуважение. Помага ни да утвърдим и укрепим истината в себе си. Прави ни победители в света на Духа.

Силата на избора

Силата на избора
Силата на избора

Ние можем да бъдем всичко, което пожелаем. Способни сме да избираме какви чувства да изпитваме, както и да носим отговорност за своя избор, без да упрекваме света за злощастието си и да го славим за щастието си. Но повечето от нас смятат, че възможностите им за самоопределение са твърде ограничени. С други думи – повечето се изживават донякъде като жертва. Тогава болката се превръща в център на тяхната идентичност.

 

Твоят цвят – твоят характер

Твоят цвят – твоят характер
Твоят цвят – твоят характер

Цветопсихология и човекознание

 

Всеки цвят се отличава със своя честота на трептене и специфична природа. На всеки цвят съответства определена група хора с определен набор от характерни черти и качества. Предпочитанието на отделния човек към една или друга цветова гама е несъмнено. То може да се разглежда като външно свидетелсто за вътрешния му мир, като средство за познание на съкровената му същност. Отхвърленият от него цвят също говори много за често неосъзнаваните кътчета на собствената му психика.

Човек и мениджмънт

Човек и мениджмънт
Човек и мениджмънт

Енергийният потенциал на бъдещите фирми и на фирмите с бъдеще

 

В живота на всяка култура идва време за промяна. Когато моментът назрее, промяната се случва естествено. Тогава отделният човек става по-индивидуален, по-бдителен, по-съзнателен, по-интуитивен, а културата – по-уникална, по-човечна, по-извисена духовно.

 

От какво се нуждае всяко общество, всяко предприятие, всеки мениджър, всеки сътрудник на фирма или най-общо казано - организация? От способност да просъществува! От перспектива за бъдещо развитие. Просто от бъдеще. И тъй като – по думите на поета Райнер Мария Рилке - бъдещето се разкрива дълго преди да настъпи, целта на тази книга е да послужи за ръководство както на ръководещите, така и на ръководените по пътя им към него. В този смисъл тя е предназначена за широк кръг читатели.

 

Гласът на розата

Гласът на розата
Гласът на розата

Какво чувстват растенията и как общуват с нас

 

Учените постепенно си изясняват как се осъществява информационният обмен в природата. Примитивните народи са го смятали за напълно естествен и са гледали на човека като на несъмнен участник в него. Когато се научим да се свързваме с цветята в дома си, с дърветата, под които се разхождаме, на които се облягаме, те започват целенасочено да ни освобождават от напрежението и умората и ни помагат да се върнем отново към себе си.

Ведическа нумерология

Ведическа нумерология
Ведическа нумерология

Мистичната природа на числата и нейното проявление в материалния свят

 

Извлечена от древните индийски източници, ведическата нумерология е призната за най-точната в историята на това разклонение от предсказателните науки. Тя подробно изследва всички аспекти на индивидуалното битие и предлага разностранни и задълбочени характеристики.

Което нашите очи не виждат

Което нашите очи не виждат
Което нашите очи не виждат

Енергийна защита за практикуващи Рейки, лечители, терапевти

 

“Tова не е просто една от многото книги за Рейки. Тя е една от малкото, чиято тема е фината и в този смисъл – скритата страна на лечителството, с която всеки практикуващ би трябвало да е запознат. Дейвид разглежда възникващите при работата с енергията проблеми, които отдавна чакат да бъдат споменати; той е изключително вещ лечител с богат опит в прилагането на методи като Рейки, в областта на геопатологията и енегийната “спешна помощ”.

Айвън Фрейзър, Кампания за истината

Освобождаване от енергийни влияния и зависимости

Освобождаване от енергийни влияния и зависимости
Освобождаване от енергийни влияния и зависимости

Невидимата страна на междучовешките отношения

 

Поведението на човека е продиктувано най-вече от индивидуалната му психика и емоционалност, от вродените му наклонности и моделите на средата, в която е бил възпитаван, но не само от тях. Влияят му другите хора, техните мисли и чувства, проникващи в личната му сфера. Защото общуването протича не само на физическо, но и на субтилно ниво, под формата на обмен на психични енергии/ информации. До някаква степен това си е в реда на нещата. Но много процеси остават все пак незабелязани от будното съзнание и тогава умишлените или неволните зловредни въздействия и внушения не могат да бъдат разпознати и проконтролирани от разума. Тази предназначена за самопомощ книга разкрива някои неподозирани механизми, които ни подтикват към точно определени постъпки. Какво идва от нас самите, какво – отвън, и могат ли двете да бъдат отличени?

Магическият център

Магическият център
Магическият център

Центърът на нашия дом е свещено място, точка, в която не само се срещат небесната и земната енергия, но и лъчът на Духа опложда Земята.

Центърът на нашия дом е пъп на малкия ни житейски космос и символичен двигател на онова, което се случва в него.

Центърът на нашия дом съдържа специфична творческа мощ, която можем да умножаваме и насочваме.

Оракулът на маите

Оракулът на маите
Оракулът на маите

Според свещения календар на маите планетата Земя се намира в крайната фаза на един велик цикъл и на нас непосредствено ни предстои да преживеем радикално сътресение на световете. Онова, което сме дефинирали с установени категории, вече се трансформира в нова парадигма. Част от започналата трансформация е осъзнаването и излекуването на всички аспекти на съществото ни.

Лечебен масаж с пчелен мед

Лечебен масаж с пчелен мед
Лечебен масаж с пчелен мед

Това е древен способ за прочистване на човешкия организъм, приложим и в домашни условия. Чрез него на тъканите се въздейства в дълбочина, като от тях през порите на кожата се извличат натрупваните с години отпадъчни вещества. “Меденият” масаж влияе силно тонизиращо и имуноукрепващо. Възстановява естествената способност на тялото да се самоосвобождава от отровите. Атакува хроничните болести от всякакъв вид.

 

Ефикасна помощ при миома

Ефикасна помощ при миома
Ефикасна помощ при миома

Почти всяка втора жена над 30 години има май-малко една миома, като често не подозира за това. С тази книга, написана в съавторство от лекар, природолечител и журналист-медик, се отговоря на всички въпроси, свързани с диагнозата “миома на матката”: кои са причините, кога е необходимо лечение, кои средства на природната медицина са подходящи, какво трябва да се има предвид в случай на бременност, кога операцията е неизбежна?    

Цялостно изцеление

Цялостно изцеление
Цялостно изцеление

Не само Старият завет, но и цялото време след Христа е изпълнено с пророчества. За жалост, институционализираната църква почти не им е обръщала внимание. С натрапената и необяснима теза, че краят на откровенията ще дойде най-късно след смъртта на Апостолите, на гласа на Светия Дух е отредено минимално пространство. Но тази теза е била опровергана не веднъж през вековете от плеядата пророци Й. фон Фиори, Я. Бьоме, Е Сведенборг, Я. Лорбер и много други, които не остават незабелязани дори и от църквата. Чрез Яков Лорбер обаче Духът на истината се е пролял досущ рогът на изобилието.

Текстове от Библията

Текстове от Библията
Текстове от Библията

Скрит смисъл и тълкувания

Във всяка една епоха е имало чисти и боголюбиви хора, които са чували Божия глас в сърцето си. На много места в Стария завет срещаме известните думи на пророка: И Господнето слово дойде към мене. Свидетелства за вътрешно откровение откриваме и в редица новозаветни писания, като например в Откровение на Иоан. През следапостолската епоха църковните отци Иероним и Августин, а по-късно и средновековните мистици Бернар от Клерво, Таулер, Сузо, Томас а Кемпис и други също са отдавали голямо значение на откровението. Якоб Бьоме (около 1600 година) и Емануел Сведенборг (около 1700) са писали творбите си, вдъхновени от своите видения и интуитивни прозрения. Те не са били пророци в същинския смисъл обаче, тъй като не са притежавали вътрешното слово. Но то е било дадено на мнозина други, сред които страсбургският търговец Рулман Мерсвин, написал през 1350 година Деветте канари, лютеранският пастор от северна Германия Й. В. Петерсен, автор на Хиляда пътеки на духа (около 1700 година) и Йоханес Тенхард от Нюрнберг, издал през 1712 година дори Упътване във вътрешното слово Божие.

Детство Иисусово

Детство Иисусово
Детство Иисусово

Евангелие от Иаков

 

Учениците казаха на Исус: “Знаем, че ще ни оставиш. Кой тогава ще ни бъде водач?” Исус им отвърна: “Където и да спре, идете при Иаков Праведния...” (Евангелие от Тома, притча 12)

Иаков е най-малкият син на Йосиф от първия му брак. При раждането на Младенеца той е на около 15 години и по силата на традицията поема ролята на “Негова бавачка. Неслучайно посланието на апостол Иаков се приписва на него. Според Еузебий той носи прозвището “Праведния” и е убит от юдеите с камъни през 62 г. от н.е.

Писмата на Авгар Укама, цар на Едеса, и Иисус от Назарет

Писмата на Авгар Укама, цар на Едеса, и Иисус от Назарет
Писмата на Авгар Укама, цар на Едеса, и Иисус от Назарет

Смятаният за най-значим историограф на християнската древност Евсевий Кесарийски дава обстойни сведения за писмата, разменени между Иисус от Назарет и цар Авгар V Укама, коитооткрива през IV век в архивите на град Едеса. Две от тях той превежда на гръцки “с голямо прилежание”, както сам твърди, и ги включва в първата книга на своята десеттомна “Църковна история”.

 

Отвъд прага

Отвъд прага
Отвъд прага

Сцени от живота след смъртта

 

Повярвайте ми на мен, който ви говоря от отвъдното: колкото по-голям е кръстът на човека и колкото по-трудно го носи той, толкова по-леко и незабележимо ще бъде неговото преминаване от света на материята в света на Духа. Понеже всичко онова, което върви по стъпките Христови, трябва по-напред да извърви пътя на плътта.

Благословената Мария за пътя на душите

Благословената Мария
Благословената Мария

Освен че са част от литературната история на ранното християнство, апокрифните текстове представляват любопитно и интригуващо четиво и за съвременния читател. По повод откритието си, чието първо издание през 1904 г. е в 155 екземпляра, изследователят на античната литература, шотландецът Кенет Съливан Гутри пише: “... нека читателят, комуто поученията на блажената Мария за прераждането могат да се сторят странни, поразмисли над факта, че то присъства в по-добре запазените книги на Новия завет като всеобщоразпространена вяра в Палестина по времето на Исус”.